כבר כתבתי בעבר, על הורדת אחוז המע"מ והשפעותיו.
כזכור הורדת אחוז המע"מ יש בה להיטיב עם כל אחד, מי יותר ומי פחות,
תלוי בהתנהלות שלו.
לאחרונה התבשרנו על עוד הטבה גדולה,
הפעם, ההטבה תחול רק על מי שמוכר דירת מגורים מזכה, ואשר אינה פטורה ממס שבח,
אולם זכאית לחשוב מס שבח ליניארי חדש, שחל החל מתאריך 1/1/2014.
נזכיר בקצרה, כל מי שמוכר דירת מגורים אשר איננה דירת מגורים היחידה שלו,
אינו זכאי לפטור ממס שבח(למעט חריגים מועטים), אולם יכול לבקש חישוב מס שבח שחייב במס, רק על השבח שנצבר החל מתאריך 1/1/2014, בעוד ששבח שנצבר קודם לכן פטור ממס.
אבל להוראה הנ"ל, מפאת חוסר תשומת לב של המחוקק, נותרה לצידה חיוב במס אינפלציוני בשיעור 10% בגין כל השבח האינפלציוני שנצבר לדירה הנמכרת, מים רכישתה ועד שנת 1993. נוצר מצב אבסורדי שמצד אחד יש פטור כמעט מוחלט על השבח הריאלי, אולם צריך לשלם מס בסך עשרות אלפי ₪ עבור השבח האינפלציוני. המטרה במקור הייתה לפטור גם ממס זה, אולם בתהליך החקיקה הדבר נשמט ולכן כל מי שמכר דירת מגורים מזכה בהליך של השבח הליניארי החדש, היה חשוף גם למס על השבח האינפלציוני.
חלפו כבר כמעט שנתיים מאז שנכנס התיקון לחוק – החל מתאריך 1/1/2014 ועד היום. רשות המיסים והמחוקק הבחינו בחיוב האינפלציוני שלא התכוונו אליו, אולם מסיבות שונות תיקון החוק התעכב. בשלהי כהונתו של שר האוצר הקודם – יאיר לפיד, כבר הוגשה בקשה לתיקון החקיקה ולביטול המס על השבח האינפלציוני. פירוק הממשלה עצר ועיכב את כל תיקוני החקיקה ורק עכשיו אושר תיקון החקיקה.
בתאריך 15/10/2015 אושר תיקון החקיקה – תיקון 82 לחוק מיסוי מקרקעין, במסגרתו בוטל המס על השבח האינפלציוני (הועמד על שיעור 0%), על מכירת דירת מגורים מזכה אשר המס שבח בגינה מחושב לפי שבח ליניארי חדש.
מה המשמעות לגבינו ?
כל מי שמכר דירת מגורים מזכה במהלך התקופה החל מ 1/1/2014 ועד היום, לפי מסלול של שבח ליניארי חדש, פטור ממס על שבח אינפלציוני, ובתנאי והדירה שאותה מכר, נרכשה לפני שנת 1994. כל אותם מוכרים שדווחו לרשות המיסים על המכירה, זכאים עכשיו להחזר מס. מנסיוני החזר המס יכול להצטבר לעשרות אלפי ₪. מעות חנוכה עוד לפני חנוכה. כמו אריאלה של מפעל הפיס.
איך דורשים את ההחזר ?
רשות המיסים הודיעה שהיא תאתר את כל מי שזכאי להחזר ותבצע החזר מס ללא צורך לפנות אליהם. אני ממליץ להמתין לקבל את החזר המס ואם מי שזכאי להחזר לא מקבל אותו, אזי לפנות לרשות המיסים ולבדוק מדוע ההחזר מתעכב וכיצד זה מטופל.
כאמור בשורה נחמדה, אלא שככל הנראה נגמרה תקופת ההטבות ובפתח יש הצעות חוק שונות שמריעות את המצב הקיים ויש בהן בכדי הכבדה. כך למשל יהיה ניתן לקבל פטור בגין דירת ירושה רק למשך שנתיים מקבלת הירושה ולאחר מכן הפטור המיוחד יתבטל.
השיקולים למכירת דירת מגורים הם רבים ושונים – מצב השוק, מחירי הנדל"ן, קשיים אחרים והתלבטויות. כדאי לזכור שלעיכוב במכירת דירה יש גם מחיר. אם מכירת דירת המגורים המזכה עשוייה להמכר במסלול השבח הליניארי החדש, אזי כל עיכוב מגדיל את תקופת השבח החייב וכן גם את מס השבח שצריך לשלם. על פי המסלול הזה, השבח שנצבר החל מ – 1/1/2014 חייב במס שבח. ולכן כל עיכוב במכירה רק מגדילה את התקופה שבה חייבים במס. כמובן ששיקול המס אינו השיקול היחיד במכירת דירה ועיתוי המכירה, אולם כדאי לזכור את שיקול המס ולהיות ערים לו.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ או תחליף לייעוץ.
ניתן לפנות בשאלות והערות למייל : janashuki@gmail.com או לטל' 050-6209256
מאת: יהשוע (שוקי) ג'אנה, רו"ח, עו"ד, מאי מקרקעין