שנה באה, שנה חלפה... כך גם מתחלפות הממשלות ואיתם שרי האוצר. שר חדש מביא גזרות חדשות. במאמר שלפניכם, על השינויים האחרונים במיסוי לגבי רוכשי דירת מגורים שאינה הדירה היחידה.
בוודאי זכור לכולם השיר "רותי" שאת מילותיו הנפלאות כתב חיים חפר
ללחן עממי רוסי, והיטיב לשיר אותו הזמר הזכור לטוב, אריק איינשטיין ז"ל, הבית הראשון בשיר הוא :
"לי כל גל נושא מזכרת
מן הבית, מן החוף,
מן העצים יפי צמרת
וזהב שלכת בת חלוף"
ובכן לי, כל שר (אוצר) נושא מזכרת. מזכרת לכהונה קצרה ומכאיבה.
כל שר אוצר שנכנס לתפקיד, שלאחרונה הפך לזמן כהונה קצר במיוחד, מביא איתו שלל גזירות והכבדות ומותיר אותן אחריו למזכרת.
שר האוצר החדש, גם הוא כמו קודמיו, מביא איתו שיטה וראייה עצמאית ולאו דווקא המשכית לשיטה כלכלית קיימת. אחד הדברים הראשונים שהתבשרנו עליהם הוא שלל הכבדות בנטל המס וביטול הקלות קיימות. כך למשל מדובר על החייאת מס העיזבון – אותו מס שבוטל בתאריך 1/6/1981, ואשר הטיל מס על ירושות כך שכל עיזבון של נפטר, טרם חלוקתו ליורשים, הוטל עליו מס והיורשים קבלו את חלקם רק לאחר שנוכה המס.
לא אפרט כאן, מה ההשלכות לנושא, אולם כיום כידוע ירושות לא מהוות עסקה ופטורות מכל מס.
גם ירושת מקרקעין כיום לא מהווה עסקה והיורש פטור מתשלום מס בעת קבלת מקרקעי הירושה. רעיון נוסף שהועלה הוא להכביד על דירות ירושה שכבר התקבלו אצל היורשים. כיום, בתנאים מסויימים, יכול יורש למכור בפטור ממס שבח את דירת הירושה שקיבל. כיום היורש לא מוגבל בזמן מתי למכור את הדירה, והפטור שמור לו לכל מועד בו ירצה למכור את הדירה. זהו פטור נוסף לפטורים אחרים ככל שישנם ולא תלוי בהם. על פי רעיון שהועלה ויוחס לתוכניות השר, יוכל יורש לממש את הפטור רק אם ימכור את דירת הירושה בתוך שנתיים. אם דירת הירושה תימכר לאחר שנתיים ממועד קבלתה, היא תחויב במס שבח.
לאחרונה הבשיל כבר רעיון אחד של השר החדש והפך לחוק שנכנס לתוקף בתאריך 24/6/2015 ולפיו הועלה מס הרכישה לכל מי שרוכש דירה וזו לא דירתו היחידה. עד לא מזמן, כל מי שרכש דירה נוספת – דירה שהיא אינה דירתו היחידה, שילם מס רכישה גבוה מזה המוקנה לדירה יחידה.
אותו מס רכישה היה לפי מדרגות מס שהיו צריכות להיות בשיעור 3.5% שהלך וגדל ככל ששווי הדירה היה גבוה יותר.
על פי החוק החדש שנכנס לתוקף לאחרונה, שיעור מס הרכישה, לדירת מגורים שאינה דירה יחידה, יחל ב – 8% ויעלה עד ל – 10%. הוראת חוק זאת נחשבת לזמנית הואיל ותוקפה הוקצב בזמן עד לתאריך 31/12/2020
לשם המחשה – אם בתאריך 24/6/2015 רכשנו דירת מגורים שאינה דירה יחידה, בסך של 3 מיליון ₪, מס הכישה אשר היינו צריכים לשלם היה כ- 133,000 ₪, הרי שאם אותה דירה תירכש היום, ולאחר שהועלו שיעורי המס, נשלם מס רכישה בסך של 240,000 ₪. קפיצה של כמעט פי 2 במס הרכישה.
בנוסף התבשרנו שלאחר ההוראה הנ"ל – בתאריך 1/1/2021, שיעורי מס הרכישה לדירת מגורים שאינה דירה יחידה, לא ישובו למדרגת סף של 3.5% אלא מדרגת המס תחל משיעור של 5% ותגדל עד ל – 10%.
לי כל שר נושא מזכרת – כבר אמרנו, הבעיה שכל שר שמגיע לתקופת כהונה, משנה חוקים וסדרי עולם ולמעשה אין יציבות ואין ידיעה על פיה האנשים יוכלו לתכנן את צעדיהם לטווח ארוך, זאת משום שהכל הפך להיות זמני ומשתנה משר לשר. מצב זה גורר את המשק לפעול על פי דחפים ולא על פי תכנון כלכלי ארוך טווח.
משום כך, אם כוונת השר בצעדים הללו להקטין את הביקוש לדירות ולצמצם את הרצון של אנשים להשקיע בדירות ובכך לגרום לירידת מחירים, הרי שחוסר הוודאות דוחף אנשים לביצוע עסקאות עכשיו, מתוך מחשבה שבעתיד יהיה אף גרוע יותר.
בפועל טרם ראינו השפעה על הביקושים ועל ירידת מחירי הדירות – האם בשל כך אנו צפויים להכבדה נוספת ?
ימים יגידו.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ או תחליף לייעוץ. ניתן לפנות בשאלות והערות למייל : janashuki@gmail.com או לטל' 050-6209256